niedziela, 14 lipca 2013

Schab zawijany w sosie serowym




Po środowym schabie zostały nam jeszcze niewykorzystane plastry. Dlatego też wczoraj postanowiłam je wykorzystać i zrobić coś wykwintnego, ale zarazem bardzo prostego. Można go podać zarówno z ziemniakami jak i frytkami oraz ulubioną surówką. 





Składniki: 
  • 2 plastry schabu (grubość ok 2 cm)
  • 2 plastry serka topionego lub żółtego
  • 2 gałązki pietruszki
  • sól
  • pieprz biały
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka imbiru
  • serek topiony śmietankowy (200 gr)
  • mleko


Przygotowanie: 

1. Schab rozbijamy na grubość ok. pół centymetra. Solimy i pieprzymy z jednej strony. Układamy na nim serek złożony w kwadrat i gałązkę pietruszki a następnie zawijamy jak klasyczny zraz. 

2. Mąkę mieszamy z imbirem, dużą szczyptą soli i pieprzu. W miseczkę wlewamy szklankę wody. Schab panierujemy: woda, mąka, woda, mąka. Następnie smażymy na oleju z obu stron aż się zrumieni. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie.

3. W garnku gotujemy szklankę mleka. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i wrzucamy porwany na kawałki serek i rozpuszczamy aż do kremowej konsystencji. Mąkę i wodę od panierowania rozrabiamy razem. Sos wstawiamy ponownie na ogień. I doprowadzamy do wrzenia. Następnie zaciągamy sos mąką i gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. 

4. Schab podajemy polany sosem z ulubionymi dodatkami. 

RADA: schab można zalać sosem w naczyniu żaroodpornym i zapiec. 


Smacznego!!!