Po środowym schabie zostały nam jeszcze niewykorzystane plastry. Dlatego też wczoraj postanowiłam je wykorzystać i zrobić coś wykwintnego, ale zarazem bardzo prostego. Można go podać zarówno z ziemniakami jak i frytkami oraz ulubioną surówką.
Składniki:
- 2 plastry schabu (grubość ok 2 cm)
- 2 plastry serka topionego lub żółtego
- 2 gałązki pietruszki
- sól
- pieprz biały
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka imbiru
- serek topiony śmietankowy (200 gr)
- mleko
Przygotowanie:
1. Schab rozbijamy na grubość ok. pół centymetra. Solimy i pieprzymy z jednej strony. Układamy na nim serek złożony w kwadrat i gałązkę pietruszki a następnie zawijamy jak klasyczny zraz.
2. Mąkę mieszamy z imbirem, dużą szczyptą soli i pieprzu. W miseczkę wlewamy szklankę wody. Schab panierujemy: woda, mąka, woda, mąka. Następnie smażymy na oleju z obu stron aż się zrumieni. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie.
3. W garnku gotujemy szklankę mleka. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i wrzucamy porwany na kawałki serek i rozpuszczamy aż do kremowej konsystencji. Mąkę i wodę od panierowania rozrabiamy razem. Sos wstawiamy ponownie na ogień. I doprowadzamy do wrzenia. Następnie zaciągamy sos mąką i gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
4. Schab podajemy polany sosem z ulubionymi dodatkami.
RADA: schab można zalać sosem w naczyniu żaroodpornym i zapiec.
Smacznego!!!