niedziela, 18 sierpnia 2013

Chili marynowane z mozzarellą





Czasem przychodzi ochota na coś dobrego i idealnego do podania jako przystawka. Nam zamarzyło się coś na ostro. 






Składniki: 

  • 10 papryczek chili
  • 250 gr mozzarelli 
  • łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 3 - 4 ząbki czosnku 
  • kilka ziarenek pieprzu

Przygotowanie: 

1. Papryczki myjemy i wycinamy gniazda nasienne. 

2. Mozzarellę mielimy w maszynce do mięsa, razem z czosnkiem. 

3. Do mozzarelli dodajemy zioła prowansalskie i dokładnie wyrabiamy na gładką masę. 

4. Papryczki nadziewamy mozzarellą i układamy ciasno w słoiku. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i dodatkowy ząbek czosnku. Zalewamy olejem lub oliwą z oliwek. 

5. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. 

RADA: Jeśli zostanie nam mozzarella można zrobić kilka kulek i zamarynować z pieprzem i kilkoma paseczkami chili. 


Smacznego!!!