Kolejny weekend w domu rodzinnym zaowocował przepisem na deser w niecodziennej odmianie. Pomysł na deser urodził się w głowie Puncora(który nienawidzi słodyczy), nawet spróbował i stwierdził, że jest dobre. Oto ptasie mleczko w gorzkiej czekoladzie z chili.
Skład:
- 6 tabliczek gorzkiej czekolady
- 2 papryczki chili (takie jak na zdjęciu)
- 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżka aromatu cytrynowego
- 1 l śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
2. 3 tabliczki czekolady rozpuszczamy z aromatem, skórką pomarańczową i 4 łyżkami śmietanki (kremówki). Wylewamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
3. 7 łyżek śmietanki zagotowujemy z bardzo drobną posiekaną papryczką a następnie rozpuszczamy w niej kolejne 3 tabliczki czekolady i odstawiamy do wystudzenia.
4. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i żelatyną na sztywno. Wykładamy ją na blaszkę pokrytą czekoladą i polewamy czekoladą z chili. Schładzamy co najmniej 12 godzin w lodówce.
Smacznego!!!
RADA: Do śmietanki można dodać zamiast żelatyny galaretkę rozrobioną w pół szklanki wody - śmietanka będzie kolorowa i smakowa.