poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Nietypowe ptasie mleczko




Kolejny weekend w domu rodzinnym zaowocował przepisem na deser w niecodziennej odmianie. Pomysł na deser urodził się w głowie Puncora(który nienawidzi słodyczy), nawet spróbował i stwierdził, że jest dobre. Oto ptasie mleczko w gorzkiej czekoladzie z chili. 







Skład: 

  • 6 tabliczek gorzkiej czekolady
  • 2 papryczki chili (takie jak na zdjęciu) 
  • 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka aromatu cytrynowego
  • 1 l śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie: 

1. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.

2. 3 tabliczki czekolady rozpuszczamy z aromatem, skórką pomarańczową i 4 łyżkami śmietanki (kremówki). Wylewamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

3. 7 łyżek śmietanki zagotowujemy z bardzo drobną posiekaną papryczką a następnie rozpuszczamy w niej kolejne 3 tabliczki czekolady i odstawiamy do wystudzenia.

4. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i żelatyną na sztywno. Wykładamy ją na blaszkę pokrytą czekoladą i polewamy czekoladą z chili. Schładzamy co najmniej 12 godzin w lodówce.



Smacznego!!!


RADA: Do śmietanki można dodać zamiast żelatyny galaretkę rozrobioną w pół szklanki wody - śmietanka będzie kolorowa i smakowa.