Do chłodników mam pewną słabość już od jakiegoś czasu. Są idealne na letnie upalne dni. Dziś jeden z moich ulubionych - z botwinką.
Składniki:
- 800 gr. zsiadłego mleka
- 200 gr. śmietanki 18%
- 1 świeży ogórek
- 1 pęczek botwiny
- kilka rzodkiewek
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
1. Botwinkę obieramy i myjemy. Gotujemy ją przez kilka minut na parze, aż delikatnie zmięknie. Następnie przelewamy zimną wodą.
2. Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, tak samo rzodkiewkę i buraczki.
3. Liście botwiny, koperek i szczypiorek drobno siekamy.
4. W garnku ubijamy zsiadłe mleko ze śmietanką, łyżką cukru, solą i pieprzem. Dodajemy warzywa i zieleninę. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli jest zbyt gęsty można dolać odrobinę wody z gotowania buraczków.
5. Odstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny. Podajemy z jajkiem na twardo.
Smacznego!!!