poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Placuszki z cukinii





Na blogu zamieszczałam już przepis na placuszki ziemniaczane idealne do letniego obiadu. Dziś odrobinę zmodyfikowana odsłona tej potrawy. 






Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 bardzo duża cukinia (ok. 1,5 kg)
  • pół dużej cebuli lub jedna średnia
  • 2 jajka
  • ok. szklanki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia 


Przygotowanie: 

1. Ziemniaki i cukinię myjemy a następnie obieramy.

2. Cukinię kroimy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie wraz z ziemniakami i cebulą ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w inny sposób. 

3. Jeśli w misce mamy zbyt dużo wody zlewamy ją. Dodajemy do masy odrobinę soli, pieprzu, jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto takie jak na placuszki ziemniaczane. 

4. Smażymy na złoto rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Następnie chwilę odsączamy na papierze. 

5. Podajemy na słodko z dżemem, śmietanką, cukrem lub na słono z keczupem. 

UWAGA: ciasto z cukinią jest dużo delikatniejsze niż z samymi ziemniakami więc podczas smażenia lepiej robić mniejsze placuszki by nie rozpadały się przy przewracaniu. 

Smacznego!!!