Na blogu zamieszczałam już przepis na placuszki ziemniaczane idealne do letniego obiadu. Dziś odrobinę zmodyfikowana odsłona tej potrawy.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 bardzo duża cukinia (ok. 1,5 kg)
- pół dużej cebuli lub jedna średnia
- 2 jajka
- ok. szklanki mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i cukinię myjemy a następnie obieramy.
2. Cukinię kroimy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie wraz z ziemniakami i cebulą ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w inny sposób.
3. Jeśli w misce mamy zbyt dużo wody zlewamy ją. Dodajemy do masy odrobinę soli, pieprzu, jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto takie jak na placuszki ziemniaczane.
4. Smażymy na złoto rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Następnie chwilę odsączamy na papierze.
5. Podajemy na słodko z dżemem, śmietanką, cukrem lub na słono z keczupem.
UWAGA: ciasto z cukinią jest dużo delikatniejsze niż z samymi ziemniakami więc podczas smażenia lepiej robić mniejsze placuszki by nie rozpadały się przy przewracaniu.
Smacznego!!!