Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. W polskich domach pojawiały się od zawsze i zawsze będą się tam pojawiać, dziś w trochę innej wersji czyli z dietetycznym królikiem.
Składniki:
- mięso z całej tuszki królika (ok. pół kg)
- torebka ryżu
- 1 duża kapusta
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 20 dkg wędzonego boczku (by królik nie był suchy)
- sól
- pieprz
- majeranek
- lubczyk
- oregano
- 2 kostki bulionu wołowego
Przygotowanie:
1. Mięso obieramy z kości (można je najpierw lekko obgotować by łatwiej schodziło), mielimy w maszynce na sitku o grubych oczkach, razem z boczkiem, cebulą i czosnkiem.
2. Ryż gotujemy z odrobiną soli według przepisu na opakowaniu.
3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb. W garnku w który zmieści nam się kapusta zagotowujemy wodę z kostkami bulionowymi, a następnie wkładamy kapustę do wrzątku by kolejne liście powoli miękły, dzięki temu łatwo będzie je zdjąć. Pamiętajmy by nie trzymać ich zbyt długo. Jeśli widzimy, że dany liść ma dość, ściągamy go z główki i czekamy na następny.
4. Do mięsa dodajemy odrobinę soli, pieprzu, majeranku, oregano, liści lubczyku (mogą być świeże) oraz przestudzony ryż. Następnie wszystko wyrabiamy jak na kotlety.
5. Z każdego liścia wycinamy twardą końcówkę. Z mięsa lepimy podłużne kotlety, które układamy na środku liścia, a następnie zawijamy jak schabowego w zraz.
6. Ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Zalewamy resztą bulionu od obgotowania kapusty i zapiekamy pod przykryciem ok godziny w 180*C.
7. Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!!!