W każdym domu tradycyjnie do dania mięsnego lub rybnego podaje się surówkę. Wielokrotnie niejedna z nas zastanawiała się czy to co robimy będzie się komponowało z daniem głównym. Dlatego dziś uniwersalna surówka z kapusty z marchewką.
Składniki:
- 1 mała kapusta
- 1 średnia marchewka
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka octu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb a następnie drobno szatkujemy. Następnie solimy i odstawiamy na ok. 5 minut by zmiękła.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
3. Marchewkę, cukier, pieprz, olej i ewentualnie ocet dodajemy do kapusty. Dokładnie mieszamy i surówka już jest gotowa do podania!
Smacznego!!!