wtorek, 24 września 2013

Marchewkowa surówka z kapusty



W każdym domu tradycyjnie do dania mięsnego lub rybnego podaje się surówkę. Wielokrotnie niejedna z nas zastanawiała się czy to co robimy będzie się komponowało z  daniem głównym. Dlatego dziś uniwersalna surówka z kapusty z marchewką. 





Składniki:

  • 1 mała kapusta
  • 1 średnia marchewka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka octu (opcjonalnie)


Przygotowanie:

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb a następnie drobno szatkujemy. Następnie solimy i odstawiamy na ok. 5 minut by zmiękła. 

2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. 

3. Marchewkę, cukier, pieprz, olej i ewentualnie ocet dodajemy do kapusty. Dokładnie mieszamy i surówka już jest gotowa do podania! 


Smacznego!!!