środa, 16 października 2013

Golonka pieczona w miodowo-musztardowej glazurze




Golonkę tradycyjnie podaje się gotowaną w kapuście, piwie lub po prostu upieczoną na ruszcie. Dziś prezentuję inny, ale równie efektowny przepis, mianowicie golonkę pieczoną w glazurze miodowo musztardowej. 




Składniki:

  • 2 duże golonki tylne
  • 3 łyżki musztardy (bardzo ostrej)
  • 2 łyżki miodu 
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku 


Przygotowanie:

1. W sporym garnku układamy golonki, zalewamy wodą, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20-30 minut.

2. W miseczce łączymy miód, musztardę, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprowadzamy do jak najgładszej konsystencji.

3. Do glazury dodajemy 4 - 5 łyżek bulionu z gotowania golonki wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.

4. Golonki układamy w naczyniu żaroodpornym i bardzo dokładnie pokrywamy glazura. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 - 220*C i zapiekamy ok. 1 - 1,5 godz. Co kilkanaście minut polewając je sosem gromadzącym się w naczyniu.

5. Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!