Golonkę tradycyjnie podaje się gotowaną w kapuście, piwie lub po prostu upieczoną na ruszcie. Dziś prezentuję inny, ale równie efektowny przepis, mianowicie golonkę pieczoną w glazurze miodowo musztardowej.
Składniki:
- 2 duże golonki tylne
- 3 łyżki musztardy (bardzo ostrej)
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- majeranek
- ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. W sporym garnku układamy golonki, zalewamy wodą, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20-30 minut.
2. W miseczce łączymy miód, musztardę, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprowadzamy do jak najgładszej konsystencji.
3. Do glazury dodajemy 4 - 5 łyżek bulionu z gotowania golonki wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
4. Golonki układamy w naczyniu żaroodpornym i bardzo dokładnie pokrywamy glazura. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 - 220*C i zapiekamy ok. 1 - 1,5 godz. Co kilkanaście minut polewając je sosem gromadzącym się w naczyniu.
5. Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!