piątek, 20 września 2013

Sałatka warzywna





Sałatka warzywna kojarzy mi się z wszelakimi świętami spędzanymi w rodzinnym gronie. Czasem jednak mam na nią ochotę ot tak, jest przecież smaczna, łatwa w wykonaniu i każdemu smakuje. 






Składniki: 

  • 1/1,5 kg ziemniaków
  • pół kg marchewki
  • 2 - 3 pietruszki
  • średniej wielkości seler
  • średniej wielkości por
  • 20 - 30 dkg kiszonych ogórków
  • 6 jaj
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy 
  • sól
  • pieprz
  • musztarda 
  • 2 słoiki majonezu 

Przygotowanie 

1. Warzywa obieramy i gotujemy, jajka gotujemy na twardo, por siekamy w drobną kosteczkę, ogórki kroimy w kostkę.

2. Ugotowane warzywa i jajka kroimy w kostkę przy pomocy siatki do krojenia warzyw.

3. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy wraz z groszkiem, kukurydzą, solą, pieprzem, 3 łyżkami musztardy i majonezem.

4. Odstawiamy na chwilę do lodówki, by przeszła i delikatnie się schłodziła.


RADA: do sałatki można dodać jabłka lub śledzia lub wędlinę pokrojone w kosteczkę.


Smacznego!!!