Sałatka warzywna kojarzy mi się z wszelakimi świętami spędzanymi w rodzinnym gronie. Czasem jednak mam na nią ochotę ot tak, jest przecież smaczna, łatwa w wykonaniu i każdemu smakuje.
Składniki:
- 1/1,5 kg ziemniaków
- pół kg marchewki
- 2 - 3 pietruszki
- średniej wielkości seler
- średniej wielkości por
- 20 - 30 dkg kiszonych ogórków
- 6 jaj
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
- musztarda
- 2 słoiki majonezu
Przygotowanie
1. Warzywa obieramy i gotujemy, jajka gotujemy na twardo, por siekamy w drobną kosteczkę, ogórki kroimy w kostkę.
2. Ugotowane warzywa i jajka kroimy w kostkę przy pomocy siatki do krojenia warzyw.
3. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy wraz z groszkiem, kukurydzą, solą, pieprzem, 3 łyżkami musztardy i majonezem.
4. Odstawiamy na chwilę do lodówki, by przeszła i delikatnie się schłodziła.
RADA: do sałatki można dodać jabłka lub śledzia lub wędlinę pokrojone w kosteczkę.
Smacznego!!!