piątek, 20 września 2013

Pyszny domowy majonez






Każdy z nas uwielbia faszerowane jajka, pasty do kanapek, sosy czy sałatki z majonezem. Dlatego dziś przedstawiam zmodyfikowany przeze mnie i Puncora domowy przepis na majonez mojej mamy. 




Składniki:

  • 2 żółtka
  • szczypta soli 
  • łyżeczka octu (lub łyżka soku z cytryny)
  • ok. szklanki oleju 
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej (opcjonalnie - zamiast tego mogą być 3 łyżki chrzanu lub 3 ząbki czosnku) 

Przygotowanie: 

1. Potrzebujemy do wykonania majonezu słoik "śledziówkę", tzn. dość wysoki, wąski i o pojemności 500 ml taki jak na poniższym zdjęciu lub podobne naczynie:


2. Do słoika wbijamy żółtka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ucierać mikserem lub blenderem. 

3. Dodajemy łyżeczkę octu i ucieramy ponownie przez chwilę. Zaczynamy bardzo powoli, delikatnym strumieniem wlewać olej cały czas ucierając. Robimy to do momentu aż majonez będzie bardzo gęsty uważając jednak by się nie zważył. 

4. Na koniec dodajemy musztardę, chrzan lub drobno posiekany czosnek i ucieramy kolejną minutę lub dwie. 


RADA: majonez domowy jest bardziej delikatny i o wiele mniej kwaśny niż sklepowy. 


Smacznego!!!