wtorek, 17 września 2013

Zapiekanki z cukini







Sezon na cukinię się kończy a ja wpadłam na jeszcze jeden pomysł jak można ją wykorzystać. Jest bardzo prosty, a za razem bardzo smaczny. Oto zapiekanki z cukinii. 




Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 200 gr mięsa (może być mielone, ja użyłam piersi z indyka)
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula 
  • 1 średnia papryka
  • papryczka chili
  • ostra oliwa do sałatek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 100 ml gęstego sosu[soku] pomidorowego (najlepiej domowego)
  • ser żółty do posypania
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie: 

1. Jeśli używamy mięsa innego niż mielone, kroimy je w drobną kostkę i marynujemy w czosnku, ostrej papryczce i 3 - 4 łyżkach ostrej oliwy. Jeśli użyjemy mięsa mielonego dodatki te dodamy dopiero podczas smażenia. 

2. Cukinię obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Posypujemy obficie solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę. 

3. Na patelni rozgrzewamy 3 - 4 łyżki oliwy, podsmażamy na niej mięso. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i smażymy jakieś 5 - 7 minut. Dodajemy domowy ketchup lub sos pomidorowy z butelki. Doprawiamy ewentualnie do smaku i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. 

4. Cukinię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250*C i pieczemy ok. 15 minut aż zmięknie. Wylewamy z niej nagromadzoną wodę i wypełniamy gotowym farszem. Posypujemy obficie serem i zapiekamy kolejne 15 minut. 


Smacznego!!!