poniedziałek, 16 września 2013

Kluski śląskie z sosem a'la węgierskim



Na dzień dobry przeproszę, że tak długo bez przepisu, ale wciągnęły mnie inne obowiązki. Teraz wracam do regularnych wpisów. Ostatnio mój ukochany miał ochotę na takie tradycyjne domowe dania, więc nie bardzo było co wrzucać na bloga, ale nie mogłam się oprzeć by nie wrzucić przepisu na prawdziwe kluski śląskie, które lubię podawać z ciemnymi sosami. 



Składniki: 

  • pół kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/8 kg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko 


na sos: 

  • duża cebula
  • duża czerwona papryka
  • papryczka chili 
  •  kostki bulionu wołowego 

Przygotowanie: 

1. Ziemniaki mielimy przez maszynkę do mięsa.

2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zasada jest taka: 1 część mąki i 3 części ziemniaków.

3. Dodajemy jajko w wyrabiamy ciasto. Lepimy charakterystyczne kluchy z dziurką.

4. Gotujemy wodę z odrobiną soli. Kluchy wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 - 5 minut od wypłynięcia.

Ciemny sos a'la węgierski: 

1. Cebulę i paprykę oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Papryczkę chili drobniutko siekamy.

2. Podsmażamy wszystko na łyżce oleju.

3. Kostki wołowe rozrabiamy w ok. 350 ml wrzątku, a następnie zalewamy podsmażone warzywa.

4. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrabiamy w 4 - 5 łyżkach zimnej wody a następnie dodajemy do sosu tworząc zawiesisty sos przypominający kisiel. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Smacznego!!!