Kanapka grecka kojarzy nam się z kebabem i nic dziwnego ma bardzo podobny skład, jednak podawana jest nie w picie lecz w grillowanym chlebie lub bułce. Oto mój przepis na domowe kanapki greckie.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- 100 gr. sera feta
- 100 gr. oliwek
- pół kg mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
- średniej wielkości pomidor
- przyprawa kebab-gyros
- sos czosnkowy
- sos kebab (lub inny pikantny)
- chleb lub bułka pszenna (duża, nie krojona)
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w drobną kostkę, marynujemy w odrobinie oliwy i 3 - 4 łyżkach przyprawy kebab-gyros. odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
2. Pieczywo kroimy na połówkę, wydrążamy a następnie wstawiamy do piekarnika na ok 180*C na 5 - 10 minut.
3. Pekinkę szatkujemy w drobne paski, pomidora i fetę kroimy w kostkę, oliwki na połówki. Wszystko mieszamy razem.
4. Mięso smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni, na złoto. Dodajemy na miski z sałatką.
5. Do sałatki dodajemy łyżkę ostrego sosu i 3 - 4 łyżki sosu czosnkowego, dokładnie mieszamy.
6. Sałatką nadziewamy gorące pieczywo i podajemy od razu.
Smacznego!!!