środa, 16 października 2013

Wielkie kanapki greckie





Kanapka grecka kojarzy nam się z kebabem i nic dziwnego ma bardzo podobny skład, jednak podawana jest nie w picie lecz w grillowanym chlebie lub bułce. Oto mój przepis na domowe kanapki greckie.




Składniki: 
  • pół kapusty pekińskiej
  • 100 gr. sera feta 
  • 100 gr. oliwek
  • pół kg mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
  • średniej wielkości pomidor
  • przyprawa kebab-gyros 
  • sos czosnkowy
  • sos kebab (lub inny pikantny) 
  • chleb lub bułka pszenna (duża, nie krojona) 


Przygotowanie: 

1. Mięso kroimy w drobną kostkę, marynujemy w odrobinie oliwy i 3 - 4 łyżkach przyprawy kebab-gyros. odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

2. Pieczywo kroimy na połówkę, wydrążamy a następnie wstawiamy do piekarnika na ok 180*C na 5 - 10 minut.

3. Pekinkę szatkujemy w drobne paski, pomidora i fetę kroimy w kostkę, oliwki na połówki. Wszystko mieszamy razem.

4. Mięso smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni, na złoto. Dodajemy na miski z sałatką.

5. Do sałatki dodajemy łyżkę ostrego sosu i 3 - 4 łyżki sosu czosnkowego, dokładnie mieszamy.

6. Sałatką nadziewamy gorące pieczywo i podajemy od razu.


Smacznego!!!