środa, 16 października 2013

Grecka sałatka z grillowanym kurczakiem






Sałatka grecka jest bardzo prosta, lekka i smaczna. Połączenie jej z grillowanym kurczakiem nadaje jej bardzo ciekawego charakteru i zadowoli mięsożerców. Taki przepis powinien znaleźć się w każdym domu.




Składniki:

  • pierś z kurczak (ok 250 gr.)
  • mieszanka sałat z rukolą
  • 100 gr. fety
  • 100 gr. oliwek
  • sos grecki do sałatek
  • pieczywo pszenne
  • średni pomidor 
  • przyprawa do kurczaka (może być ziołowa)
  • oliwa z oliwek
  • czosnek granulowany

Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie i 2 łyżkach przyprawy do kurczaka. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki. 

2. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy w miskę. 

3. Fetę i pomidora kroimy w kostkę, oliwki na połówki lub w plasterki. Dodajemy do sałaty. Sos do sałatek robimy wg. przepisu na opakowaniu i zalewamy nim sałatę z dodatkami. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na dwie porcje. 

4. Pieczywo kroimy w kostkę, układamy na blasze, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy czosnkiem. Wkładamy do piekarnika na 200*C na ok. 5 - 10 minut, aż grzanki się zrumienią. 

5. Kurczaka smażymy na patelni grillowej ok 5 minut. Powinien zostać jak najbardziej soczysty. Układamy go na chwilę na talerzu z papierem i odsączamy nadmiar tłuszczu. 

6. Na porcjach sałatki układamy kawałki kurczaka i posypujemy obficie grzankami. Podajemy na zimno. 


Smacznego!!!