Sałatka grecka jest bardzo prosta, lekka i smaczna. Połączenie jej z grillowanym kurczakiem nadaje jej bardzo ciekawego charakteru i zadowoli mięsożerców. Taki przepis powinien znaleźć się w każdym domu.
Składniki:
- pierś z kurczak (ok 250 gr.)
- mieszanka sałat z rukolą
- 100 gr. fety
- 100 gr. oliwek
- sos grecki do sałatek
- pieczywo pszenne
- średni pomidor
- przyprawa do kurczaka (może być ziołowa)
- oliwa z oliwek
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie i 2 łyżkach przyprawy do kurczaka. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki.
2. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy w miskę.
3. Fetę i pomidora kroimy w kostkę, oliwki na połówki lub w plasterki. Dodajemy do sałaty. Sos do sałatek robimy wg. przepisu na opakowaniu i zalewamy nim sałatę z dodatkami. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na dwie porcje.
4. Pieczywo kroimy w kostkę, układamy na blasze, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy czosnkiem. Wkładamy do piekarnika na 200*C na ok. 5 - 10 minut, aż grzanki się zrumienią.
5. Kurczaka smażymy na patelni grillowej ok 5 minut. Powinien zostać jak najbardziej soczysty. Układamy go na chwilę na talerzu z papierem i odsączamy nadmiar tłuszczu.
6. Na porcjach sałatki układamy kawałki kurczaka i posypujemy obficie grzankami. Podajemy na zimno.
Smacznego!!!