środa, 16 października 2013

Tortille z kurczakiem w imbirze z orzechami




Klasyczne przepisy na tortille z czasem każdemu się nudzą, dlatego też za każdym razem próbuję zrobić coś nowego, tym razem są to tortille z grillowanym kurczakiem w marynacie imbirowej i prażonymi orzechami włoskimi. 


Składniki:
  • 4 tortille
  • pierś z kurczaka (0,5 kg)
  • 200 gr. łuskanych orzechów włoskich, 
  • odrobina kapusty pekińskiej
  • pół pomidora
  • dowolne sosy (najlepiej czosnkowy i chili) 
  • sól
  • pieprz
  • imbir 
Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy na 8 porcji. Marynujemy w 2 łyżkach oliwy, soli, pieprzu i 2 łyżkach mielonego imbiru. 

2. Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej gorącej patelni przez 2 - 3 minuty. 

3. Kurczaka grillujemy po ok. 3 - 4 minuty z każdej strony. 

4. Pekinkę siekamy, pomidora kroimy w cząstki. 

5.  Tortillę podgrzewamy wg. przepisu na opakowaniu. Układamy na niej pekinkę, pomidora, kurczaka, polewamy sosami i posypujemy orzechami. Zawijamy i podajemy gorące. 



Smacznego!!!