Klasyczne przepisy na tortille z czasem każdemu się nudzą, dlatego też za każdym razem próbuję zrobić coś nowego, tym razem są to tortille z grillowanym kurczakiem w marynacie imbirowej i prażonymi orzechami włoskimi.
Składniki:
- 4 tortille
- pierś z kurczaka (0,5 kg)
- 200 gr. łuskanych orzechów włoskich,
- odrobina kapusty pekińskiej
- pół pomidora
- dowolne sosy (najlepiej czosnkowy i chili)
- sól
- pieprz
- imbir
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy na 8 porcji. Marynujemy w 2 łyżkach oliwy, soli, pieprzu i 2 łyżkach mielonego imbiru.
2. Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej gorącej patelni przez 2 - 3 minuty.
3. Kurczaka grillujemy po ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.
4. Pekinkę siekamy, pomidora kroimy w cząstki.
5. Tortillę podgrzewamy wg. przepisu na opakowaniu. Układamy na niej pekinkę, pomidora, kurczaka, polewamy sosami i posypujemy orzechami. Zawijamy i podajemy gorące.