Czarci placek, szatańskie jadło czy placek po węgiersku. To jedno i to samo danie. Gruby placek ziemniaczany z ostrym gulaszem po węgiersku. Oto przepis jak zrobić taką pyszność.
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- 2 duże i jedna mała cebule
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- duża papryka czerwona
- pół kg wołowiny gulaszowej
- nieduża papryczka chili (lub pół łyżeczki chili w proszku)
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- szklanka bulionu wołowego
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na 2 - 3 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy. Podlewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości (co najmniej godzinę).
2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebule w piórka. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju i wrzucamy do wołowiny. Dusimy do miękkości warzyw i mięsa.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Gulasz powinien wyjść pikantny i odrobinę palący. Gulasz zaciągamy zasmażką z łyżki mąki by zagęścić sos.
4. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce razem z małą cebulą i odsączamy. Dodajemy jajka, odrobinę soli, pieprzu oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto i smażymy duże placki na całą patelnię.
5. Gulasz podajemy na gorąco na plackach ziemniaczanych. Polecam podawać z zimnym mlekiem, które łagodzi pieczenie.
Smacznego!!!