niedziela, 1 grudnia 2013

Czarci placek






Czarci placek, szatańskie jadło czy placek po węgiersku. To jedno i to samo danie. Gruby placek ziemniaczany z ostrym gulaszem po węgiersku. Oto przepis jak zrobić taką pyszność. 





Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 2 duże i jedna mała cebule
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki
  • duża papryka czerwona
  • pół kg wołowiny gulaszowej
  • nieduża papryczka chili (lub pół łyżeczki chili w proszku) 
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz 
  • szklanka bulionu wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek


Przygotowanie:

1. Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na 2 - 3 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy. Podlewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości (co najmniej godzinę).

2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebule w piórka. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju i wrzucamy do wołowiny.  Dusimy do miękkości warzyw i mięsa.

3. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Gulasz powinien wyjść pikantny i odrobinę palący. Gulasz zaciągamy zasmażką z łyżki mąki by zagęścić sos.

4. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce razem z małą cebulą i odsączamy. Dodajemy jajka, odrobinę soli, pieprzu oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto i smażymy duże placki na całą patelnię.

5. Gulasz podajemy na gorąco na plackach ziemniaczanych. Polecam podawać z zimnym mlekiem, które łagodzi pieczenie.

Smacznego!!!