niedziela, 1 grudnia 2013

Rosół wołowy





Na blogu pojawił się już przepis na domowy rosół idealny na kaca. Wraz ze zbliżającą się zimą tym razem wrzucam przepis na idealnie rozgrzewający rosół wołowy z domowym makaronem.  



Składniki na rosół:
  • duży kawałek wołowiny rosołowej 
  • 3 - 4 marchewki 
  • średnia cebula 
  • biała część pora 
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty 
  • sól 
  • natka pietruszki i lubczyk 


Składniki na makaron: 
  • 2 szklanki mąki 
  • jajko
  • szczypta soli 
  • szklanka letniej wody


Przygotowanie: 

1. Wołowinę dokładnie myjemy w zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i czekamy aż się zagotuje, wtedy zbieramy szumowiny. 

2. Dodajemy warzywa w całości. Cebulkę najpierw opalamy nad ogniem lub przypalamy na patelni/w piekarniku. Dodajemy także ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 2-ch godzin. Wtedy dodajemy sól i pozostawiamy na małym ogniu.

3. Mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy powoli wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być odrobinę twarde. Ciasto następnie rozwałkowujemy na grubość 2 - 3 mm. zwijamy w rulon i kroimy w paski. Przesypujemy mąką i odstawiamy do przeschnięcia ok 20 minut. 

4.  W tym czasie gotujemy wodę z odrobiną soli. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 - 12 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą. 

5. Rosół próbujemy i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Oraz dodajemy natkę pietruszki i liście lubczyku. Podajemy gorący z makaronem i warzywami oraz mięsem pokrojonymi w kostkę. 

Smacznego!!!