Na blogu pojawił się już przepis na domowy rosół idealny na kaca. Wraz ze zbliżającą się zimą tym razem wrzucam przepis na idealnie rozgrzewający rosół wołowy z domowym makaronem.
Składniki na rosół:
- duży kawałek wołowiny rosołowej
- 3 - 4 marchewki
- średnia cebula
- biała część pora
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- sól
- natka pietruszki i lubczyk
Składniki na makaron:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- szczypta soli
- szklanka letniej wody
Przygotowanie:
1. Wołowinę dokładnie myjemy w zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i czekamy aż się zagotuje, wtedy zbieramy szumowiny.
2. Dodajemy warzywa w całości. Cebulkę najpierw opalamy nad ogniem lub przypalamy na patelni/w piekarniku. Dodajemy także ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 2-ch godzin. Wtedy dodajemy sól i pozostawiamy na małym ogniu.
3. Mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy powoli wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być odrobinę twarde. Ciasto następnie rozwałkowujemy na grubość 2 - 3 mm. zwijamy w rulon i kroimy w paski. Przesypujemy mąką i odstawiamy do przeschnięcia ok 20 minut.
4. W tym czasie gotujemy wodę z odrobiną soli. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 - 12 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
5. Rosół próbujemy i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Oraz dodajemy natkę pietruszki i liście lubczyku. Podajemy gorący z makaronem i warzywami oraz mięsem pokrojonymi w kostkę.
Smacznego!!!