Wątróbka wieprzowa przez jednych jest ubóstwiana, inni wręcz jej nienawidzą. Jest bardzo smaczna, ale także ciężko ją przygotować tak by nie była zbyt gumowa i twarda. Oto recepta na wszelkie zło, przepis idealny.
Składniki:
- kilogram świeżej wątróbki
- 3 - 4 średnie cebule
- sól
- pieprz
- majeranek
- mąka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Wybieramy świeżą wątróbkę, musi mieć ładny czerwono - brązowy kolor. Nie może być ciemna a tym bardziej sucha!
2. Myjemy ją dokładnie, wykrawamy żyły i kroimy na plastry.
3. Delikatnie osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Niektórzy twierdzą, że powinno się ją solić już na talerzu by nie była twarda, ale tak samo mówi się o stekach, jak dobrze wiadomo może je solić i przed przygotowaniem, byle umiejętnie :)
4. Obtaczamy w mące i smażymy na średnio rozgrzanym oleju po 3 - 4 minutki z każdej strony, musi się ładnie zrumienić.
5. Cebulę kroimy w pół talarki. Wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoto. Następnie podlewamy ok. szklanki wody i wrzucamy w nią usmażoną wątróbkę. Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy dużą szczyptę majeranku. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 8 - 10 minut.
6. Po tym czasie wątróbka jest idealnie miękka. Podajemy ją natychmiast gorącą razem z ziemniakami.
Smacznego!!!