niedziela, 15 grudnia 2013

Duszona wątróbka wieprzowa




Wątróbka wieprzowa przez jednych jest ubóstwiana, inni wręcz jej nienawidzą. Jest bardzo smaczna, ale także ciężko ją przygotować tak by nie była zbyt gumowa i twarda. Oto recepta na wszelkie zło, przepis idealny. 



Składniki: 
  • kilogram świeżej wątróbki
  • 3 - 4 średnie cebule
  • sól 
  • pieprz 
  • majeranek 
  • mąka 
  • olej do smażenia 


Przygotowanie:

1. Wybieramy świeżą wątróbkę, musi mieć ładny czerwono - brązowy kolor. Nie może być ciemna a tym bardziej sucha! 

2. Myjemy ją dokładnie, wykrawamy żyły i kroimy na plastry. 

3. Delikatnie osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Niektórzy twierdzą, że powinno się ją solić już na talerzu by nie była twarda, ale tak samo mówi się o stekach, jak dobrze wiadomo może je solić i przed przygotowaniem, byle umiejętnie :) 

4. Obtaczamy w mące i smażymy na średnio rozgrzanym oleju po 3 - 4 minutki z każdej strony, musi się ładnie zrumienić.

5. Cebulę kroimy w pół talarki. Wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoto. Następnie podlewamy ok. szklanki wody i wrzucamy w nią usmażoną wątróbkę. Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy dużą szczyptę majeranku. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 8 - 10 minut. 

6. Po tym czasie wątróbka jest idealnie miękka. Podajemy ją natychmiast gorącą razem z ziemniakami. 

Smacznego!!!