Już po świętach więc czas wrzucić przepisy ze świątecznego stołu. Niewiele ich uzbierałam, bo większość świątecznych potraw to święcie strzeżona rodzinna tajemnica. Jednak kilkoma mogę się podzielić. Oto pierwszy z nich - ryżowa sałatka z kurczakiem.
Składniki:
- średniej wielkości pierś z kurczaka
- puszka ananasa
- 2 torebki ryżu
- puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
- 3 - 4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy, pieprzymy i na odrobinie oleju podsmażamy starając się by się nie przyrumieniła.
2. Ryż gotujemy na sypko, wg. przepisu na opakowaniu.
3. Ananasa i kukurydzę odsączamy. Ananasa kroimy w drobną kosteczkę.
4. Gdy wszystkie składniki są zimne mieszamy wszystko razem: kurczaka, ryż, ananasa, kukurydzę i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie aromaty się zmieszały.
RADA: Do sałatki można także użyć kurczaka ugotowanego w rosole (np. udek) oraz gotowanej marchewki, będzie ona mniej kaloryczna a marchewka wzbogaci smak i kolor sałatki.
Smacznego!!!