niedziela, 29 grudnia 2013

Sałatka z kurczakiem i ananasem




Już po świętach więc czas wrzucić przepisy ze świątecznego stołu. Niewiele ich uzbierałam, bo większość świątecznych potraw to święcie strzeżona rodzinna tajemnica. Jednak kilkoma mogę się podzielić. Oto pierwszy z nich - ryżowa sałatka z kurczakiem. 





Składniki:

  • średniej wielkości pierś z kurczaka
  • puszka ananasa
  • 2 torebki ryżu 
  • puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz 
  • 3 - 4 łyżki majonezu 


Przygotowanie: 

1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy, pieprzymy i na odrobinie oleju podsmażamy starając się by się nie przyrumieniła.

2. Ryż gotujemy na sypko, wg. przepisu na opakowaniu.

3. Ananasa i kukurydzę odsączamy. Ananasa kroimy w drobną kosteczkę.

4. Gdy wszystkie składniki są zimne mieszamy wszystko razem: kurczaka, ryż, ananasa, kukurydzę i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie aromaty się zmieszały.

RADA: Do sałatki można także użyć kurczaka ugotowanego w rosole (np. udek) oraz gotowanej marchewki, będzie ona mniej kaloryczna a marchewka wzbogaci smak i kolor sałatki.

Smacznego!!!