niedziela, 29 grudnia 2013

Grillowana pieczeń z karkówki





Danie dość czasochłonne ze względu na metodę przygotowania, jednakże bardzo smaczne i niesamowicie efektowne. 





Składniki: 

  • 60 dkg. karkówki bez kości 
  • 5 - 6 ząbków czosnku 
  • zielony marynowany pieprz 
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • łyżeczka musztardy (sarepska lub stołowa) 
  • łyżeczka przyprawy do karkówki
  • olej 
  • 2 średnie cebule

Przygotowanie:

1. Mięso nakłuwamy ostrym wąskim nożem lub szpikulcem. W każdą szparkę wkładamy ćwierć ząbka czosnku i duże ziarenko zielonego pieprzu.

2. Przygotowujemy marynatę: 2 łyżeczki świeżo mielonego kolorowego pieprzu mieszamy z łyżeczką musztardy, dwiema łyżkami oleju, łyżeczką marynaty zielonego pieprzu i łyżeczką przyprawy do karkówki.

3. Mięso dokładnie nacieramy marynatą, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do mikrofalówki ustawionej na funkcję grill.

4. Co ok 15 - 20 minut zaglądamy do pieczeni podlewając ją wytwarzającym się sosem. Po ok. 45 minutach przekładamy na drugą stronę by równomiernie się spiekła.

5. Gdy karkówka zaczyna dochodzić (po ok. godzinie) dodajemy do niej pokrojoną w piórka cebulę i grillujemy jeszcze 30 minut.

6. Podajemy z ziemniaczkami i cebulką.

RADA: Można użyć również piekarnika z funkcją grilla, jednak wtedy czas pieczenia się skróci.

Smacznego!!!