niedziela, 29 grudnia 2013

Lambada




Ciasto to odkryłam będąc jeszcze w liceum i w oryginale składa się z musu jabłkowego z galaretką i śmietanki. W internecie zwane jest też Shrekiem. Widziałam także wersje z sokiem pomarańczowym i marchewkowym. Każdy może wybrać swoją ulubioną. Jest też niesamowicie proste i smaczne.





Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru 
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 


Składniki na masy:

  • 1 l. zielonego soku przecierowego (typu Kubuś)
  • 4 budynie waniliowe 
  • 1/2 litra śmietanki kremówki (30%) 
  • 2 łyżki żelatyny lub zielona galaretka
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie biszkoptu:

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Dodajemy żółtka i mieszamy przez chwilę. 

2. Mąki przesiewamy z proszkiem przez sitko i wrzucamy delikatnie do masy z jajek.

3. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, delikatnie posmarowanym tłuszczem.

4.  Pieczemy w 160* ok. 30 minut aż ciasto odejdzie od papieru.

5. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie budyniu:

1. Sok wlewamy do garnka odlewając szklankę do miseczki.

2. Sok zagotowujemy. W miseczce rozrabiamy 4 budynie.

3. Gdy sok się zagotuje wlewamy rozrobione budynie i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając (WAŻNE by tak długo gotować, dzięki temu budyń będzie bardzo sztywny!)

4. Gorący budyń wylewamy na zimny biszkopt i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie śmietanki: 

1. Żelatynę lub galaretkę rozrabiamy w pół szklanki wody. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

2. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie ubijając wlewamy powoli żelatynę i dokładnie mieszamy.

3. Wykładamy na wystudzony budyń. Polewamy białą polewą czekoladową lub posypujemy białą startą czekoladą.

4. Odstawiamy na co najmniej 3 - 4 godziny by ciasto dobrze zastygło.

RADA: W oryginalnym przepisie na Lambadę występuje zamiast budyniu mus z jabłkowy z galaretką cytrynową. Gotowy mus z prażonych jabłek podgrzewamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę(jedna galaretka na słoik, można użyć 3 - 4 łyżek żelatyny). Następnie gorący mus wylewamy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Pokrywamy śmietanką jak wyżej.  Radzę spróbować obu wersji ciasta ponieważ obie są przepyszne!

RADA NR 2: W wersji dla leniwych zamiast biszkoptu można użyć gotowych biszkopcików lub herbatników.  

Smacznego!!!