wtorek, 31 grudnia 2013

Sałatka z kaszy jęczmiennej z brokułami




Na sylwestrowej domówce nie powinno zabraknąć pysznych przekąsek, by goście mieli siłę świętować do samego rana! Oto kilka bardzo prostych i szybkich przepisów, które da radę przygotować przed dzisiejszą kolacją. Pierwsza propozycja to szybka i bardzo smaczna sałatka, którą można podać w wersji wegetariańskiej lub mięsnej. 





Składniki: 

  • szklanka kaszy jęczmiennej (średniej)
  • średniej wielkości brokuł
  • średnia cebula
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz 
  • łyżeczka pieprzu zielonego (marynowanego)
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki olej 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • wędzony boczek (opcjonalnie) 

Przygotowanie: 

1. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Wlewamy łyżkę oleju dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy jest miękka, jeśli tak wysypujemy do dużej miski i odstawiamy.

2. Brokuł różyczkujemy i gotujemy na parze. Cebulkę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo i siekamy w kostkę.

3. Boczek podsmażamy na patelni, dodajemy do niego cebulkę i smażymy na złoto. W przypadku gdy robimy wersję wegetariańską dodajemy odrobinę oleju.

4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.

5. W miseczce mieszamy zielony pieprz, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładką masę. Gotowy sos dodajemy do sałatki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Smacznego!!!