Już występował u nas przepis na faszerowane jajka. Tym razem są one w innej, ciekawszej wersji.
Składniki:
- 6 jajek
- duża różyczka brokuła
- szklanka groszku (może być mrożony lub konserwowy)
- mała cebulka (może być dymka)
- szynka (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.
2. Groszek gotujemy do miękkości razem z brokułem. Następnie miksujemy i przecieramy przez sitko. Do gotowego przecieru dodajemy żółtka, natkę pietruszki, sól, pieprz i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt płynna dodajemy jeszcze ugotowane białko z jednego jajka.
3. Do masy dodajemy posiekaną w drobną kostkę szynkę i cebulkę. Dokładnie mieszamy. Gotową masą faszerujemy jajka i dekorujemy kosteczką szynki i posiekaną natką pietruszki.
4. Wkładamy do lodówki na kilka chwil.
Smacznego!!!