wtorek, 31 grudnia 2013

Jajka faszerowane zieloną pastą






Już występował u nas przepis na faszerowane jajka. Tym razem są one w innej, ciekawszej wersji. 


Składniki:
  • 6 jajek
  • duża różyczka brokuła
  • szklanka groszku (może być mrożony lub konserwowy) 
  • mała cebulka (może być dymka)
  • szynka (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz 
  • natka pietruszki 
Przygotowanie: 

1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy kroimy na pół i  wyjmujemy żółtka. 

2. Groszek gotujemy do miękkości razem z brokułem. Następnie miksujemy i przecieramy przez sitko. Do gotowego przecieru dodajemy żółtka, natkę pietruszki, sól, pieprz i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt płynna dodajemy jeszcze ugotowane białko z jednego jajka. 

3. Do masy dodajemy posiekaną w drobną kostkę szynkę i cebulkę. Dokładnie mieszamy. Gotową masą faszerujemy jajka i dekorujemy kosteczką szynki i posiekaną natką pietruszki. 

4. Wkładamy do lodówki na kilka chwil. 


Smacznego!!!