sobota, 18 stycznia 2014

Ryba po grecku





Ryba po grecku jest jedną z najprostszych ryb do przygotowania a zarazem jest bardzo smaczna. Wielu kojarzy się ze świętami, ale można ją zrobić na każdą okazję. Oto mój przepis na to wyjątkowe danie.





Składniki: 

  • kilogram filetu z ryby 
  • po ćwierć kg. marchewki, pietruszki, selera, cebuli.
  • jeden por
  • 3 - 4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
  • cukier
  • ocet
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka


Przygotowania:

1. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach, por i cebulę siekamy w pół talarki.

2. Jeśli mamy pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i rozgotujemy.

3. Warzywa gotujemy w uzyskanym sosie dolewając ok. pół szklanki wody.

4. Jeśli nie mamy pomidorów gotujemy je w przecierze rozcieńczonym w ok szklanki - półtorej wody.

5. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

6. Po ugotowaniu dodajemy po ok. łyżce cukru i octu - tak do smaku, by był delikatnie słodko - kwaśny.

7. Rybę kroimy na mniejsze porcje, delikatnie solimy. Obtaczamy w mące i smażymy na złoto.

8. W dużym naczyniu układamy naprzemiennie: sos i warstwy ryby aż do wyczerpania składników. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

RADA: Rybę można także usmażyć w gęstym cieście naleśnikowym.

Smacznego!!!