Ryba po grecku jest jedną z najprostszych ryb do przygotowania a zarazem jest bardzo smaczna. Wielu kojarzy się ze świętami, ale można ją zrobić na każdą okazję. Oto mój przepis na to wyjątkowe danie.
Składniki:
- kilogram filetu z ryby
- po ćwierć kg. marchewki, pietruszki, selera, cebuli.
- jeden por
- 3 - 4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
- cukier
- ocet
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mąka
Przygotowania:
1. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach, por i cebulę siekamy w pół talarki.
2. Jeśli mamy pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i rozgotujemy.
3. Warzywa gotujemy w uzyskanym sosie dolewając ok. pół szklanki wody.
4. Jeśli nie mamy pomidorów gotujemy je w przecierze rozcieńczonym w ok szklanki - półtorej wody.
5. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
6. Po ugotowaniu dodajemy po ok. łyżce cukru i octu - tak do smaku, by był delikatnie słodko - kwaśny.
7. Rybę kroimy na mniejsze porcje, delikatnie solimy. Obtaczamy w mące i smażymy na złoto.
8. W dużym naczyniu układamy naprzemiennie: sos i warstwy ryby aż do wyczerpania składników. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!!!