niedziela, 23 lutego 2014

Naleśniki z twarogiem i musli





Wszystko kiedyś się nudzi i czasem trzeba pewne potrawy urozmaicić. Tak właśnie powstały naleśniki z twarogiem i musli. 



Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • cukier 
  • sól
  • 100 gr twarogu 
  • 30 gr musli 
  • średnie jabłko
  • ewentualnie odrobina cynamonu

Przygotowanie:

1. Miksujemy składniki na ciasto: mąkę,1/2 szklanki mleka, jogurt, jajka, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Ciasto powinno być odpowiednio gęste, ale nie za bardzo (konsystencja gęstej śmietanki). Jeśli wyjdzie za gęste warto dodać więcej jogurtu.

2. Następnie miksujemy twarożek z mlekiem i łyżką cukru na kremową konsystencję. Dodajemy musli, jabłko starte na dużych oczkach (i odciśnięte z soku) oraz cynamon.

3. Na mocno rozgrzanej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienkie naleśniki, które po lekkim przestudzeniu przekładamy farszem z twarożku. Tuż przed podaniem można je również posypać cynamonem lub kakao.

Smacznego!!!