Szpinak pojawiał się już na moim blogu kulinarnym, jednak nigdy w formie sałatki. Drugim ciekawym dodatkiem są surowe pieczarki.
Składniki:
- 250 gr świeżego szpinaku
- 200 gr pieczarek
- 200 gr piersi z kurczaka
- 2 łyżki sezamu (może być czarny)
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżeczki imbiru
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sok z pół cytryny
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, zaprawiamy w jogurcie z imbirem, solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
2. Szpinak myjemy, osuszamy i odrywamy łodyżki.
3. Pieczarki dokładnie myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plasterki.
4. Sezam prażymy na patelni. Kurczaka smażymy na złoto.
5. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, miodem, solą i pieprzem.
6. Szpinak mieszamy z pieczarkami i układamy na talerzach. Polewamy sosem. Wykładamy kurczaka na sałatkę i posypujemy sezamem. Podajemy tuż po przygotowaniu.
Smacznego!!!