poniedziałek, 31 marca 2014

Sałatka ze szpinaku i pieczarek z kurczakiem





Szpinak pojawiał się już na moim blogu kulinarnym, jednak nigdy w formie sałatki. Drugim ciekawym dodatkiem są surowe pieczarki. 




Składniki: 

  • 250 gr świeżego szpinaku 
  • 200 gr pieczarek
  • 200 gr piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sezamu (może być czarny)
  • 2 łyżki jogurtu 
  • 2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • ząbek czosnku 
  • sok z pół cytryny 
  • łyżeczka miodu 

Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy w kostkę, zaprawiamy w jogurcie z imbirem, solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę do zamarynowania.

2. Szpinak myjemy, osuszamy i odrywamy łodyżki.

3. Pieczarki dokładnie myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plasterki.

4. Sezam prażymy na patelni. Kurczaka smażymy na złoto.

5. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, miodem, solą i pieprzem.

6. Szpinak mieszamy z pieczarkami i układamy na talerzach. Polewamy sosem. Wykładamy kurczaka na sałatkę i posypujemy sezamem. Podajemy tuż po przygotowaniu.

Smacznego!!!