Przyszła wiosna a z nią czas na lekkie i smaczne zupy. Na blogu pojawiał się już jeden przepis na chłodnik, ale dziś coś bardziej lekkiego.
Składniki:
- litr jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
- 2 duże ogórki
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka na porcję
Przygotowanie:
1. Mleko lub jogurt delikatnie miksujemy z solą i cukrem. Jajka gotujemy na twardo.
2. Ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy by puścił soki.
3. Czosnek i rzodkiewkę trzemy na tarce o małych oczkach, mieszamy z jogurtem.
4. Koperek i szczypiorek drobniutko siekamy i dodajemy do chłodnika.
5. Następnie dodajemy ogórka wraz z wytworzonym sokiem. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Ewentualnie dosalamy do smaku. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki, by odpowiednio się schłodził.
Smacznego!!!