wtorek, 1 kwietnia 2014

Chłodnik ogórkowy




Przyszła wiosna a z nią czas na lekkie i smaczne zupy. Na blogu pojawiał się już jeden przepis na chłodnik, ale dziś coś bardziej lekkiego. 



Składniki:


  • litr jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
  • 2 duże ogórki 
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku 
  • pęczek szczypiorku 
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka na porcję 

Przygotowanie: 

1. Mleko lub jogurt delikatnie miksujemy z solą i cukrem. Jajka gotujemy na twardo. 

2. Ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy by puścił soki. 

3. Czosnek i rzodkiewkę trzemy na tarce o małych oczkach, mieszamy z jogurtem. 

4. Koperek i szczypiorek drobniutko siekamy i dodajemy do chłodnika.

5. Następnie dodajemy ogórka wraz z wytworzonym sokiem. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Ewentualnie dosalamy do smaku. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki, by odpowiednio się schłodził. 

6. Podajemy z jajkiem na twardo i rzodkiewką pokrojoną w plasterki.

Przepis bierze udział w akcji:

Wiosenne zupy

Smacznego!!!