czwartek, 3 kwietnia 2014

Grillowany łosoś z cytrynową nutą




Łosoś to smaczna, ale wymagająca ryba. Jednak jeśli poświęci jej się odpowiednią ilość czasu będzie idealna. Oto łatwy i smaczny przepis na łososia z lekko cytrynową nutą. 




Składniki:

  • 2 steki z łososia 
  • pół pęczka koperku
  • pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie: 

1. Steki z łososia dokładnie myjemy i osuszamy. 

2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy sok z pół cytryny, oliwę, posiekany drobno koperek, zmiażdżone ząbki czosnku,  odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. 

3. Osuszonego łososia wkładamy w marynatę, dokładnie pokrywając całą rybę i odkładamy do lodówki na 3 godziny. 

4. Po tym czasie wyciągamy rybę i delikatnie zdejmujemy nadmiar marynaty i czosnku. Resztę marynaty przecedzamy przez sitko. 

5. Łososia grillujemy po ok 10 minut z każdej strony smarując marynatą, lub smażymy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, uważając by ryba nie rozpadła się przy przekładaniu. 

6. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 


Smacznego!!!