Łosoś to smaczna, ale wymagająca ryba. Jednak jeśli poświęci jej się odpowiednią ilość czasu będzie idealna. Oto łatwy i smaczny przepis na łososia z lekko cytrynową nutą.
Składniki:
- 2 steki z łososia
- pół pęczka koperku
- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Steki z łososia dokładnie myjemy i osuszamy.
2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy sok z pół cytryny, oliwę, posiekany drobno koperek, zmiażdżone ząbki czosnku, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
3. Osuszonego łososia wkładamy w marynatę, dokładnie pokrywając całą rybę i odkładamy do lodówki na 3 godziny.
4. Po tym czasie wyciągamy rybę i delikatnie zdejmujemy nadmiar marynaty i czosnku. Resztę marynaty przecedzamy przez sitko.
5. Łososia grillujemy po ok 10 minut z każdej strony smarując marynatą, lub smażymy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, uważając by ryba nie rozpadła się przy przekładaniu.
6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!