sobota, 3 maja 2014

Wafle nadziewane czekoladowym kremem




Czas na powrót do dzieciństwa. Każdy z nas choć raz spróbował wafli nadziewanych kremem czekoladowym. Moja mama robiła je często. Były tanie w przygotowaniu i zaspokajały nasze zapotrzebowanie na słodycze. W ostatnie święta zrobiłyśmy coś na styl mazurka właśnie z wafli z kremem czekoladowym. 


Składniki:

  • paczka lub dwie kwadratowych wafli
  • 250 gr margaryny 
  • 2-3 szklanki mleka w proszku 
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • szklanka mleka
  • tabliczka czekolady lub polewa czekoladowa 
  • dodatki do dekoracji lub masy - orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

1. Margarynę, mleko i cukier rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy kakao i dokładnie je rozprowadzamy by nie było grudek. 

2. Masę kakaową doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez minutę - dwie. Po czym ściągamy z ognia i cały czas mieszając studzimy. 

3. Do chłodnej masy dosypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Dodajemy 2 lub 3 szklanki mleka w proszku, zależy jak gęstą masę chcemy osiągnąć.

4. Na blacie rozkładamy folię aluminiową. Kładziemy na niej wafel a następnie smarujemy masą, przykrywamy drugim waflem i dociskamy. Powtarzamy aż skończy się masa czekoladowa. Ja na masę z trzema szklankami mleka zużyłam półtorej paczki wafli. 

5. Na ostatnim waflu układamy deskę do krojenia i doduszamy czymś ciężkim, np. garnkiem z wodą i zostawiamy na ok. dwie godziny, aż masa dokładnie się ściągnie. 

6. Wierzch polewamy stopioną czekoladą (polecam czekoladę do gotowania z Biedronki) lub polewą czekoladową. Dekorujemy wg. uznania. 

RADA: Do masy można dodać drobno posiekane orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne ulubione dodatki.  

Smacznego!!!