sobota, 3 maja 2014

Kandyzowana skórka pomarańczowa




Kandyzowaną skórkę pomarańczową wykorzystuje się głównie do deserów, ja używam czasem także do mięs na słodko. Jednak cena jest trochę zaporowa, za 100 gr skórki (w zależności od producenta) trzeba zapłacić od 3 do 5 zł. Dlatego też postanowiłam zrobić sobie zapas własnej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Oto prosty przepis jak to zrobić.





Składniki:

  • 200 gr skórki pomarańczowej
  • pół szklanki wody
  • szklanka cukru 
  • 3 - 4 goździki

Przygotowanie:


1. Pomarańcze sparzyć i dokładnie wyszorować. Obrać ze skórki (można też obrać białą skórkę, która nadaje goryczki) i pokroić ją w drobną kostkę. 

2. Wodę z cukrem zagotować. Wrzucić do niej skórkę pomarańczową oraz goździki i gotować aż wyjdzie nam lukier "na nitkę". 

3. Jeszcze gorącą skórkę pomarańczową włożyć do wyparzonych słoiczków, zalać odrobiną syropu i zakręcić. Odwrócić zakrętkami w dół i zostawić na chwilę by się zamknęły (jak konfitury lub drzem). 

4. Wystudzone słoiczki ze skórką pomarańczową przechowywać w ciemnym miejscu. Można w lodówce lub spiżarni. 

Smacznego!!!