Wiosna w pełni, dlatego nie może też jej zabraknąć w naszym śniadaniowym menu. Dziś omlet z rzodkiewką i świeżymi ziołami.
- 3 jajka
- pół pęczka rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 dymki lub pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- łyżka masła lub oleju
Przygotowanie:
1. Rzodkiewkę dokładnie myjemy, odkrawamy ogonki, kroimy w ćwierć talarki. Zioła drobniutko siekamy.
2. Jajka roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
3. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej. Wrzucamy rzodkiewki i zioła. Podsmażamy około minuty i zalewamy jajkami. Przykrywamy.
4. Omlet smażymy pod przykryciem 4 - 5 minut. Następnie składamy go na pół, zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem po 2 - 3 minuty z każdej strony.
5. Omlet podajemy jeszcze gorący na sałacie z sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!!!