sobota, 3 maja 2014

Wiosenny omlet z rzodkiewką





Wiosna w pełni, dlatego nie może też jej zabraknąć w naszym śniadaniowym menu. Dziś omlet z rzodkiewką i świeżymi ziołami. 

Składniki:
  • 3 jajka
  • pół pęczka rzodkiewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 dymki lub pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła lub oleju
Przygotowanie:

1. Rzodkiewkę dokładnie myjemy, odkrawamy ogonki, kroimy w ćwierć talarki. Zioła drobniutko siekamy. 

2. Jajka roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. 

3. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej. Wrzucamy rzodkiewki i zioła. Podsmażamy około minuty i zalewamy jajkami. Przykrywamy. 

4. Omlet smażymy pod przykryciem 4 - 5 minut. Następnie składamy go na pół, zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem po 2 - 3 minuty z każdej strony. 

5. Omlet podajemy jeszcze gorący na sałacie z sałatką ze świeżych warzyw. 


Smacznego!!!