sobota, 3 maja 2014

Schab z kandyzowaną skórką pomarańczową




Mięsa na słodko mają swój specyficzny urok. Najbardziej znany jest schab ze śliwką. Ode mnie dziś przepis na schab nadziewany skórką pomarańczową, duszony w sosie bbq. 


Składniki:
  • pół kg schabu bez kości
  • 200 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • sos Barbecue
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Schab nacinamy wzdłuż, nacieramy w środku sosem bbq i napychamy skórką pomarańczową. Ja użyłam mojej z tego przepisu.  

2. Nacięcia spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Schab nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. 

3. Przygotowujemy marynatę: 10 łyżek sosu bbq mieszamy z pozostałą skórką pomarańczową i 4 łyżkami wody. 

4. Schab dokładnie pokrywamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. 

5. Po tym czasie schab wyjmujemy z lodówki, obsmażamy na maśle, układamy w brytfance lub rondlu z grubym dnem zalewamy resztą marynaty i dusimy godzinę - półtorej na małym ogniu. 

6. Schab co ok. 10 - 15 minut polewamy marynatą. Po mniej więcej pół godzinie przekładamy go na drugą stronę. Uważamy by skórka się nie przypaliła. Jeśli marynata jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. 

7. Gdy schab jest gotowy, wyjmujemy go na talerz, wyciągamy wykałaczki (lub nici) i dajemy mu chwilę odpocząć. 

8. Schab smakuje najlepiej z piure z ziemniaków i glazurowaną marchewką. 

Smacznego!!!