niedziela, 22 czerwca 2014

Królik z sosem porzeczkowym i bezami ziemniaczanymi




Z góry przepraszam za wcześniejszy brak przepisów, lecz sesja i zaliczenia nie pozwalały mi siedzieć w kuchni. Mam nadzieję, że uda mi się to szybko nadrobić. Dziś zatem coś wyjątkowego. Królik już gościł na moim blogu kulinarnym, dziś jego wersja bardziej restauracyjna jednak wyjątkowo prosta. 



Składniki: 

  • udźce z królika 
  • 1 pietruszka z natką
  • 1 seler z nacią
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • pół kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • 2 garście porzeczek czarnych
  • masło
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • oregano
Przygotowanie:

1. Uda z królika (można wykorzystać też inne części np. comber lub całą tuszkę) myjemy i osuszamy. Delikatnie solimy i obsmażamy na maśle na złoty kolor i układamy w naczyniu z grubym dnem. 

2. Pietruszkę, marchew seler i por myjemy i obieramy. Korzenie kroimy w grube plastry, nać zostawiamy w całości. Dodajemy do królika, posypujemy łyżką - dwiema oregano i podlewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem ok. godziny aż mięso stanie się miękkie(można podlewać w międzyczasie wodą). 

3. Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy do miękkości, a następnie studzimy. Gdy przestygną mielimy na gładką masę, dodajemy zrumienioną cebulkę posiekaną w drobną kostkę oraz żółtka. Doprawiamy pieprzem do smaku. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ziemniaczanej. Gotową masę nakładamy jak bezy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180*C. 

4. Porzeczki myjemy, wrzucamy do garnka, podlewamy pół szklanki wody i dodajemy 3 łyżeczki cukru. Gotujemy ok pół godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż uzyskamy gęstą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można ewentualnie odrobinę dosłodzić, lecz sos musi pozostać kwaskowy). 

5. Królika wykładamy na talerz by chwilę ociekł, następnie układamy na kleksie sosu i podajemy z bezami i marchewką z groszkiem (lub duszonymi buraczkami) 

RADA: zamiast porzeczek można do sosu również użyć żurawiny lub innych kwaśnych owoców, natomiast królika można podczas duszenia podlać półwytrawnym białym winem. 


Smacznego!!!