czwartek, 12 lutego 2015

Chrust lub chruściki, zwane też faworkami




Witam wszystkich po przerwie! Jako, że dziś Tłusty Czwartek, a pączki są kaloryczne, zamieszczam przepis na tradycyjne kruche faworki lub chruściki. Jak kto woli. Bywa, że idę na łatwiznę i robię je ze zwykłego słodkiego ciasta drożdżowego. Jednak czasem to musi być właśnie to tradycyjne kruche ciasto na śmietanie. 



Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia (ok. 1l),
Przygotowanie:

1. Olej przelej do garnka z grubym dnem i powoli podgrzewaj.

2. Mąkę i pozostałe suche składniki dokładnie wymieszaj w sporej misce.

3. Do  mąki dodaj żółtka i śmietanę a następnie wyrób ciasto jak na pierogi.

4. Ciasto wałkuj podsypując mąką na grubość ok. 2 - 3 mm. Tnij na paski szerokości 3 cm i dowolnej długości. Nacinaj pośrodku i "wywijaj na drugą stronę".

5. Smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiany kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp dużą ilością cukru pudru.

RADA: Niektórzy do ciasta dodają octu lub spirytusy by nie piły tłuszczu, akurat przy tym przepisie nigdy tego nie stosowałam, ale jeśli ktoś chce może dodać do ciasta łyżkę stołową.

Smacznego!!!