czwartek, 6 czerwca 2013

Salsa meksykańska






Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Tyle teorii. Jak zrobić idealną salsę? Wystarczy odrobina pomysłu.








Potrzebujemy:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów w kostce
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 słoik sosu meksykańskiego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka





Przygotowanie:

1. W dużym garnku musimy zagotować sos ze słoika, pomidory, kukurydzę i fasolę. Gotujemy ok. 5 minut.
2. Cebulkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na ok. 2 łyżkach oleju aż ładnie się zrumienią.
3. Dodajemy cebulę i paprykę do sosu. Gotujemy kolejne 20 minut.
4. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Musi być bardzo pikantne.
5. Studzimy i mamy dużo pysznego sosu, który nadaje się idealnie do taco, burito czy kanapek meksykańskich.

SMACZNEGO!!!