Jak wspominałam w poprzednim poście podczas pikniku naszło nas na prawdziwego grilla. A co najlepiej smakuje do grillowanego mięsa? Grillowane warzywa. Dlatego też dziś post co najlepiej pasuje do grillowanej karkówki czy mięsnych żeberek.
Co potrzebujemy:
- 10 młodych sporych ziemniaczków
- 1 młoda duża cukinia lub bakłażan
- sól
- ostra papryka
- kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
1. Warzywa dokładnie myjemy. Odkładamy 4 ziemniaki w całości. Pozostałe kroimy w grube plastry, takie ok. 1 - 1,5 cm. Tak samo robimy z cukinią.
2. Warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy solą i papryką. Odkładamy do lodówki na kilka minut.
3. Pozostawione ziemniaki w całości delikatnie nacinamy w "X", oraz delikatnie solimy. Zawijamy w folie aluminiową.
4. Kiedy już rozgrzejemy odpowiednio grilla w żar wrzucamy ziemniaki owinięte w folię. Zostawiamy je tam co najmniej na godzinę. Plastry warzyw układamy na ruszcie i skrapiamy olejem. Pieczemy z obu stron po ok. 5 minut.
5. Po godzinie wyjmujemy ziemniaki z żaru, odwijamy z folii i podajemy z plasterkiem masła. I drobno posiekanym koperkiem.
A poniżej zdjęcia karkówki (po lewej) i żeberek (po prawej) w naszej grillowej marynacie. A przepis na nią tutaj.