niedziela, 14 lipca 2013

Dodatki do grilla





Jak wspominałam w poprzednim poście podczas pikniku naszło nas na prawdziwego grilla. A co najlepiej smakuje do grillowanego mięsa? Grillowane warzywa. Dlatego też dziś post co najlepiej pasuje do grillowanej karkówki czy mięsnych żeberek. 





Co potrzebujemy: 
  • 10 młodych sporych ziemniaczków
  • 1 młoda duża cukinia lub bakłażan
  • sól
  • ostra papryka
  • kilka łyżek oleju

Przygotowanie: 

1. Warzywa dokładnie myjemy. Odkładamy 4 ziemniaki w całości. Pozostałe kroimy w grube plastry, takie ok. 1 - 1,5 cm. Tak samo robimy z cukinią.

2. Warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy solą i papryką. Odkładamy do lodówki na kilka minut.

3. Pozostawione ziemniaki w całości delikatnie nacinamy w "X", oraz delikatnie solimy. Zawijamy w folie aluminiową. 

4. Kiedy już rozgrzejemy odpowiednio grilla w żar wrzucamy ziemniaki owinięte w folię. Zostawiamy je tam co najmniej na godzinę. Plastry warzyw układamy na ruszcie i skrapiamy olejem. Pieczemy z obu stron po ok. 5 minut. 

5. Po godzinie wyjmujemy ziemniaki z żaru, odwijamy z folii i podajemy z plasterkiem masła. I drobno posiekanym koperkiem.

A poniżej zdjęcia karkówki (po lewej) i żeberek (po prawej) w naszej grillowej marynacie. A przepis na nią tutaj.