poniedziałek, 29 lipca 2013

Leczo






Wybrałam się na kilka dni do domu rodzinnego a tam wielki wybór świeżych warzyw spowodował, że postanowiłam zrobić leczo - potrawę, która zawsze kojarzy mi się z letnią kolacją. 

Wybaczcie jakość zdjęcia, niestety robione komórką. 




Składniki: 
  • 1 zielona i 2 żółte średnie cukinie
  • 2 średnie cebule
  • 5 - 6 niewielkich pomidorów
  • 200 gr kiełbasy 
  • 2 zielone i 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek 
  • 2 łyżki koncentratu 
  • cukier


Przygotowanie: 

1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórek. Cukinię kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. 

2. Warzywa kroimy dowolnie - w kostkę, w paski, w talarki. 

3.  Na patelni po kolei podsmażamy aż do zbrązowienia: cukinię, paprykę, cebulę, kiełbaskę. Wszystko podsmażamy na łyżce oleju a następnie przekładamy do wspólnego naczynia. 

4. Na koniec na łyżce oleju podsmażamy przez 1 - 2 minuty  posiekane ząbki czosnku. Następnie dodajemy do nich obrane i pokrojone w kostkę pomidory i smażymy 5 - 7 minut aż zaczną się rozpadać. W 1 i 1/2 szklanki wody rozrabiamy przecier pomidorowy i zalewamy nim gotowe pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy wszystko do warzyw. 

5. Leczo doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy: dużą szczyptą soli i pieprzu, małą szczyptą papryki i majeranku. Próbujemy - jeśli pomidory nadały mocno kwaśnego smaku dodajemy także płaską łyżkę cukru. 

6. Dusimy na małym ogniu ok 25 - 30 minut aż warzywa staną się miękkie. 

Smacznego!!!