Wybrałam się na kilka dni do domu rodzinnego a tam wielki wybór świeżych warzyw spowodował, że postanowiłam zrobić leczo - potrawę, która zawsze kojarzy mi się z letnią kolacją.
Wybaczcie jakość zdjęcia, niestety robione komórką.
Składniki:
- 1 zielona i 2 żółte średnie cukinie
- 2 średnie cebule
- 5 - 6 niewielkich pomidorów
- 200 gr kiełbasy
- 2 zielone i 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 2 łyżki koncentratu
- cukier
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórek. Cukinię kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
2. Warzywa kroimy dowolnie - w kostkę, w paski, w talarki.
3. Na patelni po kolei podsmażamy aż do zbrązowienia: cukinię, paprykę, cebulę, kiełbaskę. Wszystko podsmażamy na łyżce oleju a następnie przekładamy do wspólnego naczynia.
4. Na koniec na łyżce oleju podsmażamy przez 1 - 2 minuty posiekane ząbki czosnku. Następnie dodajemy do nich obrane i pokrojone w kostkę pomidory i smażymy 5 - 7 minut aż zaczną się rozpadać. W 1 i 1/2 szklanki wody rozrabiamy przecier pomidorowy i zalewamy nim gotowe pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy wszystko do warzyw.
5. Leczo doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy: dużą szczyptą soli i pieprzu, małą szczyptą papryki i majeranku. Próbujemy - jeśli pomidory nadały mocno kwaśnego smaku dodajemy także płaską łyżkę cukru.
6. Dusimy na małym ogniu ok 25 - 30 minut aż warzywa staną się miękkie.
Smacznego!!!