Pierś z kurczaka ze szpinakiem była już przeze mnie przedstawiana. Teraz przepis na zdrowszą wersję, czyli gotowaną na parze.
Składniki:
- cała pierś z kurczaka
- 150 - 200 gr szpinaku (może być mrożony)
- sól
- pieprz
- ser feta lub gouda
- natka pietruszki
- czosnek
- liście lubczyku (mogą być suszone)
- jajko
- odrobina masła
Przygotowanie:
1. Szpinak przygotowujemy jak w tym przepisie. Jeśli zamiast fety użyjemy goudy szpinak doprawiamy normalnie. Następnie dodajemy do niego jajko i jeszcze chwilę podsmażamy.
2. Szpinak delikatnie studzimy, dodajemy ser pokrojony w kostkę, natkę pietruszki i lubczyk. Następnie całość dokładnie mieszamy.
3. Pierś myjemy i nacinamy wzdłuż tworząc kieszonki. Nadziewamy je farszem szpinakowym i spinamy wykałaczkami lub delikatnie obwiązujemy nitką by nic nie wypadało z kieszonek. Jak widać na zdjęciu wiązanie zostawia śliczny wzorek na kurczaku.
4. Tak przygotowanego kurczaka z wierzchu można jeszcze posypać ulubionymi ziołami. Gotujemy na parze ok 25 - 30 minut aż kurczak dojdzie a ser delikatnie się roztopi.
5. Podajemy z ryżem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!