środa, 22 stycznia 2014

Pierś z kurczaka na parze ze szpinakiem






Pierś z kurczaka ze szpinakiem była już przeze mnie przedstawiana. Teraz przepis na zdrowszą wersję, czyli gotowaną na parze. 





Składniki:

  • cała pierś z kurczaka
  • 150 - 200 gr szpinaku (może być mrożony) 
  • sól
  • pieprz 
  • ser feta lub gouda
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • liście lubczyku (mogą być suszone) 
  • jajko
  • odrobina masła


Przygotowanie: 

1. Szpinak przygotowujemy jak w tym przepisie. Jeśli zamiast fety użyjemy goudy szpinak doprawiamy normalnie. Następnie dodajemy do niego jajko i jeszcze chwilę podsmażamy.

2. Szpinak delikatnie studzimy, dodajemy ser pokrojony w kostkę, natkę pietruszki i lubczyk. Następnie całość dokładnie mieszamy.

3. Pierś myjemy i nacinamy wzdłuż tworząc kieszonki. Nadziewamy je farszem szpinakowym i spinamy wykałaczkami lub delikatnie obwiązujemy nitką by nic nie wypadało z kieszonek. Jak widać na zdjęciu wiązanie zostawia śliczny wzorek na kurczaku.

4. Tak przygotowanego kurczaka z wierzchu można jeszcze posypać ulubionymi ziołami. Gotujemy na parze ok 25 - 30 minut aż kurczak dojdzie a ser delikatnie się roztopi.

5. Podajemy z ryżem i ulubionymi dodatkami.


Smacznego!!!