Każdy prawdziwy, pracujący mężczyzna powie, że na obiad najlepszy jest kawał mięsa. Jego kobieta zaskoczy go mówiąc, że zna coś o niebo lepszego i poda mu kawał mięsa nadziewany mięsem.
Składniki:
- 4 plastry schabu (po 1,5 - 2 cm)
- 2 laski białej kiełbasy
- 2 plastry żółtego sera
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka kminku
- pół łyżeczki imbiru
- sól
- pieprz
- panierka uniwersalna
- mleko
- 2 jajka
Przygotowanie:
1. Schab rozbijamy na grubość ok. 3-5 mm tak by stworzyć bardzo duże płaty, które delikatnie solimy i pieprzymy.
2. Białą kiełbasę obieramy z flaka i kroimy w poprzek na pół. Delikatnie ją rozgniatamy i zawijamy ser w środku.
3. Schab nadziewamy białą kiełbasą z serem i rolujemy jak zrazy.
4. Przygotowujemy panierkę uniwersalną dodając do niej zmielone lub rozbite w moździerzu kminek i kolendrę. Schab panierujemy naprzemiennie w panierkach i jajku z mlekiem.
5. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy roladki do momentu zrumienienia się panierki. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok. 40 minut.
5. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy roladki do momentu zrumienienia się panierki. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok. 40 minut.
6. Podajemy z kolbami kukurydzy lub pieczonymi ziemniaczkami. Dobrym dodatkiem będzie również schłodzone piwo.
PORADA: Przy wyborze kiełbaski kierujmy się tym, by zawierała jak największe kawałki mięsa, a zarazem była tłusta i bardzo czosnkowa. W przeciwnym razie schab może wyjść suchy oraz bez odpowiedneigo czosnkowego posmaku.
Smacznego!!!