środa, 7 sierpnia 2013

Schab zawijany inaczej






Każdy prawdziwy, pracujący mężczyzna powie, że na obiad najlepszy jest kawał mięsa. Jego kobieta zaskoczy go mówiąc, że zna coś o niebo lepszego i poda mu kawał mięsa nadziewany mięsem. 


Składniki: 
  • 4 plastry schabu (po 1,5 - 2 cm)
  • 2 laski białej kiełbasy
  • 2 plastry żółtego sera 
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka kminku 
  • pół łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz 
  • panierka uniwersalna
  • mleko
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1. Schab rozbijamy na grubość ok. 3-5 mm tak by stworzyć bardzo duże płaty, które delikatnie solimy i pieprzymy. 

2. Białą kiełbasę obieramy z flaka i kroimy w poprzek na pół. Delikatnie ją rozgniatamy i zawijamy ser w środku. 

3. Schab nadziewamy białą kiełbasą z serem i rolujemy jak zrazy. 

4. Przygotowujemy panierkę uniwersalną dodając do niej zmielone lub rozbite w moździerzu kminek i kolendrę. Schab panierujemy naprzemiennie w panierkach i jajku z mlekiem.

5. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy roladki do momentu zrumienienia się panierki. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok. 40 minut. 

6. Podajemy z kolbami kukurydzy lub pieczonymi ziemniaczkami. Dobrym dodatkiem będzie również schłodzone piwo. 


PORADA: Przy wyborze kiełbaski kierujmy się tym, by zawierała jak największe kawałki mięsa, a zarazem była tłusta i bardzo czosnkowa. W przeciwnym razie schab może wyjść suchy oraz bez odpowiedneigo czosnkowego posmaku.


Smacznego!!!